Med en æblepresser kan du lave hjemmelavet æblemost  

Kværn æblerne i en frugtkværn, pres de revne æbler i en æblepresser, hæld mosten på dunke og sæt dem ned i fryseren - kan det være mere enkelt ?

Alle æblesorter kan anvendes og blandes, men det er klart at sure æbler giver en syrlig most.

Most fra de fleste æbler bliver mørkerød/brun når mosten ilter, og det gør den normalt allerede inden den løber fra æblepressen. Skiver fra et par citroner eller en håndfuld snittede rababer med ned gennem frugtkværnen til hver presning kan reducere iltningen og dermed kan en lysere farve bevares længere.

Discovery æblesorten giver en meget flot frisk rød farve på mosten og farven holder sig længe også efter frysning.

Men nok om mostens farve - det er jo smagen og vitaminerne, der er afgørende og det er der masser af i al hjemmelavet æblemost. 

{youtube}http://www.youtube.com/watch?v=LYBv6ODPG4I&feature=player_embedded|400|310{/youtube}

Æblesirup:  

En liter hjemmepresset æblemost hældes i en gryde sammen med 200 gram rørsukker og det får lov at simre-koge uden grydelåg, indtil konsistensens bliver fastere - husk det bliver tykkere når det afkøles.

Æblesiruppen er perfekt til bl.a. pandekageræbleskiver og vafler.

Æblecider:

Det er sjovt at lave cider, som ganske enkelt er æblemosten du sætter over til gæring.

Vil du lave cider, kan du vælge at udnytte vildgæren på æblerne til gæringen, men til en mere kontrolleret gæring anbefaler vi cider gær. Afhængig af sukkerindhold i æblemosten vil alkohol-procenten blive omking  3-5 % i den færdig cider. Modne æbler efter en god sommer indeholder mest sukker og du vil typisk starte med en Oeschle-værdi på 1050-1060. Du kan vælge at tilsætte lidt mere sukker f.eks. 20 gram sukker mere pr. liter most, hvis du vil sikre en lidt højere alkoholprocent og dermed også en bedre holdbarhed.

Cideren gærer normalt kun i en lille uge så er det naturlige sukker indhold brugt op. Så kan du vente et par uger mere og så omstikke din cider (tappe den over i en anden beholder via hævert, så bundfaldet bliver tilbage).

Du skal bruge en beholder med gærlås til gæringen.

Efter et par måneder og et par omstikninger mere tapper du cideren på flasker - hvis du vil have brus i din cider skal du bruge nogle flasker der kan holde til trykket f.eks. champagne flasker. Brus i din cider får du ved at tilsætte 3-4 gram sukker pr. liter lige inden du tapper på flasker. Det tilsatte sukker vil ved hjælpe af de få tilbageværende gærceller stille og roligt danne kuldioxid som gør cideren mouserende. Ønsker du en lidt sødere cider kan du før tapning tilsætte yderligere sukker og så pasteurisere cideren ved 75 grader efter 1-2 ugers gæring på flaskerne - så stopper gæringen så den resterende sukker ikke bliver omdannet. 

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Modtag tilbud, nyheder tips & tricks direkte til din mail