- hvilken rygeovn skal jeg vælge ?

For det første vil vi sige, at vi går ikke så meget op i, om man kalder det rygeovn, røgeovn, røgovn eller en røger - det er det samme vi  taler om.  For det andet vil vi sige at hverken varmrøgning eller koldrøgning er svært og du kan som hjemmerøger hurtigt lære at lave rigtig gode røgvarer.

Her er lidt ting du kan overveje, hvis du gerne vil anskaffe dig en rygeovn.

 

Først og fremmest skal du tage udgangspunkt i dine behov og du kan overveje:

  • Har du mange gode råvarer? f.eks. går du på jagt?, er lystfisker? eller har du nogle leverandører med fisk, vildt eller godt kød som du kan lave om til koldrøgede delikatesser.
  • Vil du varmrøge en fisk en gang i mellem eller vil du også eksperimentere med koldrøgning af fiskesider og dyrekøller m.v.
  • Vil du lave dine egne grillpølser og måske eksperimentere med spegepølser ?
  • Eller er det måske mest rygeost du vil eksperimentere med ?
  • Vil du røge rejer, muslinger, torskerogn og oste, som skal ligge på en hylde, eller rist.
  • Vil du have plads til lange ål og hornfisk og vil du koldrøge store stykker vildt/skinker eller bare store portioner ad gangen ?

Hvis du vil varmrøge, er opvarmningsmetoden også vigtig at tage stilling til.

  • Er du til de traditionelle røgemetoder, hvor man tænder et bål til varmrøgning og bruger røgesmuld, dvs. kan du godt lide og gå og fyre lidt - holde øje med temperaturen og ser du en sport i at få selve arbejdet med brænde og smuld til at spille?
  • eller er du til en mere selvkørende løsning, hvor du tænder for spritbrænder, elvarmen eller gas og så giver det røg i en periode, hvor du kun skal regulere effekten på opvarmningen og fylde ekstra smuld på, når det første smuld ikke giver røg mere.
  • eller måske vil du have den automatiske model, hvor du tænder rygeovnen, sætter røge-temperatur og røgetid, og så klarer rygeovnen resten.

Udover disse ting er der selvfølgelig budget, materiale og design at tage stilling til.

  • Er det en interesse du gerne vil bruge en del tid på og lave røgvarer til familie, venner og bekendte ?
  • Er det en rygeovn, som skal stå fremme hele tiden eller er det en du vil sætte væk, når du ikke bruger den ?
  • Er det til halvproffesionel brug ?

 

Nu gennemgår vi de forskellige typer af rygeovne

 

1) Mindre ovne med til varmrøgning - nogen kalder dem Kasper Røghat.

De mest almindelige rygeovne er enten de små flade rygeovne, som opvarmes med spritbrændere eller de rørformede rygeovne, som opvarmes med et lille bål.

flad-rustfri-rygeovn-

 

 

 

 

 

 

Flad rygeovn med sprit-brændere

Du kan røge mange ting på denne rygeovn og få meget velsmagende resultater, når du bare holder lidt øje med at temperaturen ikke bliver for høj. Hvis smuldet bliver overophedet kan det i kombination med fugten i rygeovnen give en forkert sur stærk smag. Derfor er et termometer en god ting i ovnen - om det viser fuldstændig præcis er knap så vigtigt - mere vigtigt er det, at du får mere og mere erfaring med røgningerne fra gang til gang du røger og til det har du godt udbytte af et røge-termometer.

teleskop

Rørformet Teleskop rygeovn

De rørformede rygeovne er der mange, der er begejstrede for - da de er rigtig fine til at varmrøge hele fisk og alt andet der kan hænge på røgekroge. Det er en hyggelig rygeovn, som er til at tage med på stranden, på camping og som også er fin at have stående i redskabsskuret i sommerhuset. Når man har tid til at sidde og passe fyringen kan man lave varmrøgede fisk, som er helt perfekt røgede i de rørformede ovne. Man har nemlig mulighed for luft gennemstrømning op gennem ovnen, som giver en god røgcirkulation og man undgår at røgvarerne bliver for fugtige på overfladen. Vores rørformede rygeovne får vi produceret med en ekstra lang fyringsskuffe, så der er god plads gløder og også plads til at køre med to zoner: en bagved med smuld oven på gløder og en foran i skuffen; mest med gløder til at holde temperaturen oppe. De rørformede rygeovne leverer vi også med et røgetermometer.

 

2) Større rygeovne i stål til kold og varmrøgning

            

Tommerup-roegeren-ild-    Roegeovn-R6

Frigg roegeovn aaben

 

Tommeruprøger, Odin, Heimdal, Thor, Frigg og multi-røgere kan både kold og varmrøge.

Med de større rygeovne får man mulighed for både varmrøgning og koldrøgning. Varme og røg kan man få på traditionel vis ved at putte røgesmuld ned oven på glødebål i fyringsskuffen eller man kan varme op med el eller gas(Tommerup og Odin) som både får temperaturen op i rygeovnen og varmer smuldet op, så det afgiver røg.

Varmrøgning med røgebrænde og smuld er lettere at styre med det større volumen og specielt med den større fyringsskuffe, der er i de lidt større rygeovne. 

Ved koldrøgning tænder man kun i fint røgesmuld og derfor er det vigtigt at rygeovnen til koldrøgning kan komme af med varmen og at der er god plads i fyringsskuffen til at lægge smuldet ud i en bane så det kan give røg i en del timer ved konstant lav varmeafgivelse.

Det bringer os ind på isolering eller ej. Det er klart, at isolerede rygeovne er lettere at fyre op til varmrøgning og at det er lettere at holde temperaturen konstant i længere tid og endelig bruges der mindre brænde/el/gas til at holde 60-70 grader i ovnen ved varmrøgning. Ved koldrøgning kan isoleringen være en ulempe, da temperaturen hurtigt stiger over 40 grader i en isoleret rygeovn, selvom det kun er gløden i røgesmulden, der afgiver varme. Derfor er det ofte nødvendigt at have en separat koldrøgningskasse til koldrøgning i isolerede rygeovne.

Selvfølgelig bør du vurdere både størrelsesbehov og behov for udstyr når du skal vælge rygeovn. Vil du røge mange fisk på en gang, som skal hænge på kroge - måske i 2 højder. Eller vil du ofte varmrøge fiske-sider, der skal ligge på riste ? Husk at ved koldrøgning af lakse, ørred eller torske-sider selv op til et par kg pr. side så kan du hænge hver side på 2 dobbeltkroge, da skindet bliver meget stærkt ved tørringen. 

Hvor tæt skal rygeovnen være ?

Rygeovnen må gerne være lidt utæt ved spjæld og låger - vi skal alligevel have lidt fugt ud af ovnen og lidt cirkulation i røgen. Rygeovnen skal dog helst være så tæt, at ilt tilførslen kommer så langt ned, når man lukker låger og spjæld, at flammerne går ud ved varmrøgning, i hvert fald når man dæmper flammerne lidt, med smuld inden man lukker lågen. Dvs. at låger og hele konstruktionen skal være rimelig stabil, så der ikke dannes store sprækker, når stålpladerne giver sig i varmen.

3) Automatiske rygeovne

Bradley Automatiske rygeovn

Normalt er automatiske rygeovne noget vi kender fra profesionelle røgerier, men med Bradleys sortiment af rygeovne er det blevet muligt for private og profesionelle køkkener med mindre behov at anskaffe sig en automatisk rygeovn til en overskuelig pris.

Hvis du kan lide, at det hele foregår af sig selv og at du bare skal sætte råvaren over til røgning og lade teknikken klare resten, så er Bradleys rygeovne måske noget for dig. Systemet anvender Bradley Røgebriketter og røgeneratoren på siden af rygeovnen skubber selv en ny briket ind hver 20. minut. dvs. forbruget er 3 briketter i timen. Til varmrøgning af en portion røgvarer hvor man bruger man altså 4-8 briketter afhængig af ønsket røgsmag. 

I rygeovenene er der et elvarmelegeme på 500 watt, der bruges til opvarmningen og på de digitale modeller stilles den ønskede temperatur på displayet.

Hvordan virker de så ?

Vi har solgt flere hundrede Bradley rygeovne her i Danmark og vi får gode tilbagemeldinger fra vores kunder. Mange private har købt Bradley rygeovnen, men også en del profesionelle køkkener har købt røgeovnen. Til proffesionel brug hvor ovnen kører rigtig meget skal man være indstillet på, at man kan komme ud for at man skal skifte et elvarmelegeme. Men ellers kører ovnene stabilt.

En ting man skal tage højde for i Bradley rygeovnene - er at røgen ikke er lige så kraftig, som når vi varmrøger med brænde og smuld. Dermed skal f.eks. hele fisk have længere tid i ovnen for at få den rigtige røgsmag og en flot gylden farve. 

En spændende mulighed, der er med Bradley rygeovnene er, at man kan eksperimentere med de forskellige træsorter, som briketterne findes i.

Til koldrøgning i en Bradley rygeovn skal anvendes et separat-koldrøgnings kammer, da rygeovnen ellers bliver for varm. Her kan man enten benytte Bradleys koldrøgekit til briketter eller Danish Outdoor Koldrøgekit til smuld.

                                                           bradley-med-koldroegekit-

'

 

 

 

 

 

 

 

 

Borniak automatisk Røgeovn

Borniak Røgeovnen findes i 2 versioner (UW-70 og UW-150) og udover størrelsesforskellen, så har UW-150 en noget større varme effekt på den indbyggede elvarme. Man stiller den ønskede temperatur på termostaten, hælder smuld i beholderen og tænder for røggeneratoren. Smulden skal være af en bestemt kornstørrelse som hedder 750/2000, da generatoren benytter en lille snegl til at fremføre smulden til en lille elvarmer. Ligeosm Bradley er Borniak isoleret og kører ganske stabilt. I 2018 er Borniak kommet med en ny PID styring som gør temperaturstyringen mere stabil.

Borniak UW 150 rogeovn

 

 

Kom gerne forbi vores udstilling for at se udvalget og evt. få rådgving om ovnen.

Se vores komplette udvalg af rygeovne

 

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Modtag tilbud, nyheder tips & tricks direkte til din mail