Gratis viden

Her vil der løbende komme tips & tricks, opskrifter og forskellige nyheder. Hvis du vil sortere dem kan du klikke på de små tags f.eks. røgning under opskrifter.
Ønsker du at følge med i nyheder anbefaler vi at du også følger vores facebook side og melder dig til vores nyhedsbrev.  

Rygeovn

- hvilken rygeovn skal jeg vælge ?

For det første vil vi sige, at vi går ikke så meget op i, om man kalder det rygeovn, røgeovn, røgovn eller en røger - det er det samme vi  taler om.  For det andet vil vi sige at hverken varmrøgning eller koldrøgning er svært og du kan som hjemmerøger hurtigt lære at lave rigtig gode røgvarer.

Her er lidt ting du kan overveje, hvis du gerne vil anskaffe dig en rygeovn.

Vejledning til Rome Båljern i støbejern

 

 

 1005BreadBakerOpen1305CastIronPaniniOpen 

 

 

Ved korrekt forbehandling, rengøring og vedligehold kan støbejern til bålbrug blive ved med at holde og bliver faktisk bare bedre og bedre med årene.

Æblemost, cider m.m.

Med en æblepresser kan du lave hjemmelavet æblemost  

Kværn æblerne i en frugtkværn, pres de revne æbler i en æblepresser, hæld mosten på dunke og sæt dem ned i fryseren - kan det være mere enkelt ?

Bålmad

Bålmad med Bonfire bålkøkken

Med et Bonfire bålkøkken bestående af et bålstativ samt grillrist, bålpande og bålgryde kan du lave bålmad i alle afskygninger.

Først lidt grundlæggende tips vedr. bålet:

Det er selvfølgelig vigtigt, at dit brænde er godt tørt og kløvet i passende små stykker som hurtigt fænger.

Til grilning har du brug for en del brænde for at få et passende stort glødebål.

Til pandestegning med stor pande, kan du enten bruge et glødebål eller fyre med små stykker brænde og pandestege over flammer.

Hvis du kun skal bruge bålgryden, er det en fordel af fyre direkte under gryden med små stykker brænde.

Der kan selvfølgelig sagtens foregå flere ting samtidig, mens spareribs og pølser bliver grillet kan børnene sagtens bage snobrød.

bon-fire-grill

Bålmad på grillrist:

Grillristen er perfekt til direkte grillning af bøffer, fisk, kyllingelår, grønsager, flutes og det er let at justere grillvarmen ved at sænke risten med kæderne.

Selvfanget ørred skåret i koteletter - lidt marinade af olie, citron, hvidvin, hvidløg, salt og peber og så en tur over gløderne på grillristen - mmmmh..

bon-fire-grill-oerred 

Har du prøvet at grille hele majskobler? Lad bladende sidde omkring kolberne og grill dem ved middel grillvarme i ca. 15 minutter eller indtil de yderste blade er godt mørke. Så er det bare at pakke ud og nyde de varme majs med smør og groft salt.

En anden delikatesse er grillede jomfruhummere: klip en rille i skallen oven på halestykket og put lidt hvidløgssmør ned i rillen. Grill jomfruhummerne over middelvarme i 5-6 minutter.

En af bedste grilldesserter er grillede bananer: Du laver en rille i godt modne bananer og putter et par skefulde brun farin ind i hver banan. Så lægger du dem på grillristen over svag varme indtil bananen har skiftet farve og banankødet er blevet blødt. Lidt vanilie-is, fløde skum og lige et et par dråber rom eller whisky så er I klar til at nyde en dejlige bål-grillede bananer.   

Bålmad på Bonfire bålpande

Bon-fire bålpande  på 60 cm er skøn til madlavning. Der er plads til det hele på en gang og på grund af det store pandeareal og muligheden for højvarme fra starten, kan man sikre at f.eks. frikadeller og kantereller steger og ikke koger på panden. Se billederne af de selvfundne kantereller og de lækre bål-frikadeller.

bon-fire-baalpande-kanterellerbon-fire-baalpande

Pandebrød er gode som tilbehør eller som snack med en god creme fraice dip.

1/2 l. vand, 15 g. gær, 1/2 dl. fint hakket krydderurter, 1 dl. groft hakket løgtop, 2 spsk. salt, 1 spsk. sukker, ca. 850 g. hvedemel

Opløs gæren i koldt vand. Tilsæt alle ingredienser, gem lidt mel og tilsæt det indtil dejen har en blød konsistens. Dejen sættes på køl til dagen efter. Trækkes ud til flade brød og bages på en pande i vindruekerneolie eller rapsolie. Hvis du sørger for at olien er godt varm, inden du lægger dejen ned i, danner dejen hurtigt skorpe og suger kun lidt olie.

Hvis man har prøvet at syde sit eget salt på Læsø saltsyderi, så ved man at det kan være svært at få saltet tørret ordenligt bagefter. Hvor tit har vi ikke haft saltet udenfor på et bord, mens der kom en byge forbi. Bon-fire panden viste sig, at være rigtig god til formålet og efter bare et par timer over svag glødevarme, var de tre poser fugtige salt blevet til godt tørt bordsalt.

bon-fire-baalpande-sydesalt

Bålmad i Bonfire bålgryde

Helt enkle ting som friskopgravede små kartofler bliver, af en eller anden grund, en endnu større delikatesse ved at blive kogt i bålgryde. Husk salt i vandet, og varm gerne vandet op, før du plumper kartoflerne. Tag dem evt. af efter 5-7 minutters kogning og lad dem stå i gryden - så bliver kartoflerne dejlig faste og så har du mulighed for at lave andet på bålkøkkenet, mens kartoflerne selv bliver klar. 

Simre retter som hjortegryde, mørbradgryde, gullash eller en god suppe gør altid lykke og oplevelsen er endnu større når det bliver lavet over bål.

Hvis man har prøvet at koge hummerhaler eller krabbeklør indenfor, så ved man hvor meget hele huset dufter af det i lang tid. Tag derfor bålgryden frem og hæng den over gløderne, vand, salt og dild i vandet og i med skaldyrene.

bon-fire-baalgryde-krabbekloerbon-fire-baalgryde-jomfruhummere

Hummerhalerne kommer i koldt vand og skal kun lige nå kogepunktet, før de tages af og køles i koldt vand. Hvis det passer med tidspunktet, så prøv at servere dem lune - det bliver smagen ikke dårligere af. Krabbekløerne skal koge i ca. 10 minutter, da den tykke skal kræver lidt længere tids varme.

Velbekommen

hummerhaler 

 

Her kommer en lille video hvor vi er på Læsø og laver fiskefrikadeller på Bonfire bålstativ med stor bålpande. 

Pizza

Danish Outdoor grundopskrift på en god pizza dej

Til 4-5 pizza skal der bruges:

1/4 liter vand - skal helst ikke være for kold

10 g. gær

400-450 g. tipo 00 eller tipo 0 mel eller anden hvedemel

1 tsk sukker

1 tsk salt

1 spsk olivenolie

Pisk vand, gær og sukker sammen og lad det stå en 3-5 minutter - så går gær og sukker i forbindelse. Derefter tilsætter ca. 300 g. mel og ælter det hele godt igennem. Igen kan det være en god ide at lade det stå en 3-5 minutter for at gær-processen kan tage god fart inden vi tilsætter salt og olie. (Salten skaber et surere miljø (flytter pH værdien nedad) og kan forhindre at gærprocessen kommer godt fra start - men uden salt mangler der ligesom noget) 

Efter den korte pause tilsættes resten af melet - lidt ad gangen indtil dejen føles rigtig, dvs. ikke for våd.

Så skal der arbejdes. At ælte en dej er langt vigtigere end de fleste vil mene. Der skal arbejdes = håndæltes i mindst 10 minutter, gerne mere!

Dette får melets fibre til at gå i forbindelse og skaber den glatte overflade og smidigheden. Når du ikke har flere kræfter lav et snit i dejen for at se om den er glat og skinnende indvendigt.

Har du opnået dette læg det hele i køleskabet igen og lad det hæve i mindst 1 time. Men den kan også stå natten over.

Tag dejen ud og skær den over i boller på ca. 150-180 g. Ælt dej-bollerne, pak dem ind i folie og lad dem hvile i mindst 1 time - folien sikrer at overfladen ikke bliver tør.

pizza-dej-web

Dejbollerne kan nu hives eller rulles ud til en passende størrelse pizzabund.

Rul gerne tyndt ud og vi foreslår meget enkle pizza så man kan skelne mellem det fyld der puttes på.

Varmer du din pizzaovn op til ca. 300 grader eller lidt højere kan du bage hver pizza på 3-4 minutter.

pizza-bikuben-web

Pizza bagt i Bikuben 60 Pizza ovn

Man kan også forsøge sig med hvide pizzaer, hvor man bruger creme fraiche istedet tomat sauce. det går rigtig fint sammen med dampede asparges.

Pesto-pizza eller bare pizzabund med hvidløgsolie er også en lækker forret.

hvid-pizza-web

 

Pølsemageri

Grillpølser laver du let selv med pølsestopper og vores pølsekrydderblandinger:

Fars af kalv og flæsk med ca. 15 % fedt eller andet kød efter eget valg blandes med krydderiblanding og vand i blandingsforholdet, som fremgår af posen med krydderiblanding. Farsen kan håndrøres eller røres på røremaskine til en god lind fars. Farsen stoppes med pølsestopper i lamme- eller svinetarm og drejes af i passende længder.

Hvis du har god tid kan du tørre pølserne indtil de er godt tørre i overfladen og derefter røge dem til de får en flot brungylden farve og pochere dem v. 80 grader i 12 minutter før grillning eller pandestegning. 

grillpoelser-i-roegeovn--

Hvis du har knap så god tid så kan du pochere pølserne først v. 80 grader i 12 minutter og så røge dem i ca. ½ time ved ca. 60 grader bagefter. Ved denne metode tørrer pølserne på få minutter efter de kommer op af det varme vand og får derved en god tør overflade til at tage imod røgen. Med pølseblandingerne, der også indeholder mælkepulver, er du sikker på at dine grillpølser får en god konsistens. Når du har fået en ubetinget succes med krydderblandingerne kan du jo eksperimentere videre med at tilsætte andre krydderier, ost, kartofler, æbler eller andet til dine pølser eller måske lave en pølsefars helt fra bunden.  

Spegepølse opskrift

Spegepølser er noget helt andet at gå igang med - for det første koldrøges spegepølser i ca. 1-2 døgn og det kræver friske råvarer af god kvalitet samt en høj hygejne, når du som hobby-pølsemager kaster dig ud i at lave spegepølser. Men med en god portion sund fornuft skal du ikke være bange for at gå igang - du kan roligt glæde dig til at skære den første skive af din hjemmelavede spegespølse.

Til spegepølser har vi også et par krydderiblandinger, der udover krydderier også indeholder GDL. Spegepølsens modningen fremskyndes ved tilsætning af GDL, idet GDL sænker pH-værdien i spege-pølsen. Omkring salt så er det angivet på poserne at ud af de ca. 30 gram salt pr. kg kød så anvender du 1/3 nitrit salt og det er for at forebygge pølseforgiftningsbakterier. For fermenterede spegepølse uden GDL kan du i følge fødevarestyrelsens retningslinier gå op på ca. 15 gram nitrit salt pr. kg spegepølse og dermed kan du lave en saltblanding der består af halvt nitritsalt og halvt almindelig salt.

Der er mange faktorer, som medvirker til den lange holdbarhed af spegepølser og det er bl.a. saltningen, pH-sænkingen under modning, røgningen og udtørringen. Der ud over er det også en forudsætning, at råvarerne er iorden og at de hygiejniske forhold er i orden.

Ønsker du ikke at anvende GDL i dine spegepølser, kan du lade dem gennemgå en naturlig modning, som du kickstarter med druesukker og/eller frysetørret starter kultur. Det lyder måske besværligt, men det er ikke så galt, når du først har prøvet det og åbner muligheder for en anden smagsudvikling i dine spegepølser.

Når du kommer igang med pølsemageri og søger mere viden, vil du støde på stor variation i fremgangsmåder og forskellige holdninger til fedtprocent, GDL, nitritsalt, starterkultur, modningstid og temperaturer o.s.v. Men husk fremfor alt at gode råvarer og høj hygiejne er en forudsætning for at få gode og sikre produkter.  

Vær opmærksom på, at den meget faste spegepølsefars kræver en noget mere robust pølsestopper end en lind grillpølsefars.

Her kommer en grund opskrift til naturligt modnede spegepølser, som vi selv har brugt flere gange med forskelligt slags kød - også med nyslagtet kronhjort-kød uden spæk:

2 kg kød af god kvalitet

2-400 gram fint hakket svinespæk afhængig af ønsket fedt indhold

Krydderier: peber, allehånde, enebær, rosmarin.

30 gram nitrit salt

30 gram almindelige køkken salt

2 strøgne spiseskefuld druesukker (+ evt. starter-kultur)

Krydderierne kan selvfølgelig varieres med f.eks. hvidløg, timian eller andet, men husk aldrig friske krydderier, da der er risiko for at få jordbakterier med i farsen.

Pølserne stoppes fast i kunstarm og modner 5-7 dage ved 10-15 grader. De må ikke tørre for hurtigt under modningen.

Derefter koldrøges pølserne i 2 døgn og modner yderligere 3-4 uger ved ca. 10 grader før du prøver at skære den første skive.

spegepoelser-toerring-koeleskab-

modning i køleskab ved 10-15 grader.

Kom på pølsemageri kursus

Vi afholder en række kurser i pølsemageri, hvor du kan få mere inspiration og gå mere i dybden med bla. spegepølser. Se kursusbeskrivelser og -datoer her på hjemmesiden.

Varmrøget svinemørbrad

Her har du Agø´s varmrøgede svinemørbrad. Vær opmærksom på at forskellige røgeovne fungerer forskelligt. Du skal måske selv justere en smule på opskriften.

 

Det skal du bruge

1 stk. svinemørbrad

saltlage - 120 g salt pr. liter vand

 

Sådan gør du
Rens svinemørbraden for fedt, sener og bimørbrad. Den kommes herefter i saltlagen. Jeg bruger 120 g salt pr. liter vand, men det kan man jo justere, som man vil, alt efter hvor salt man vil have den. Mørbraden ligger i saltlagen i et døgn. Den tages herefter op og skylles grundigt under rindende vand og tørres godt. Den lægges nu i køleskab for tørring/modning 2 – 3 døgn, alt efter tykkelse. Den skal føles godt tør. Så er det røgetid.  Fyr din røgeovn op til 60 – 65 gr. Sørg for god røgtæthed, og hæng så mørbraden ind. I min røgeovn skal den nu røges i ca. 3 timer. Velbekomme.

Husk at forskellige røgeovne fungerer forskelligt og at der er lidt om det man hører: at der er lige så mange forskellige måder at røge på, som der er hjemmerøgere.

 

Koldrøget mørbrad
Tilføjelse: samme saltning og tørring kan du bruge til koldrøget mørbrad. Der røger du bare i ca. 30 timer ved temperatur under 25 grader.

 
 

- Se vores store udvalg af røgeovne her.

Røgede mandler

Røgede mandler er den perfekte snack til enhver lejlighed, hvor du ønsker at servere noget lækkert for dine gæster eller bare til jer selv, til maden eller til en hyggeaften foran fjernsynet eller bålet. De er nemme at lave. Her har du opskriften på en sikker vinder.

roegede-mandler

 

Kammas saltede, ristede og røgede mandler

500 gram mandler

8 dl kogende vand blandet med ca. 3/4 dl salt

2 spsk fint salt

ca. 1/3 dl rapsolie

 

Sådan gør du
De 500 gram mandler kommes i 8 dl kogende vand, som er blandet med ca. 3/4 dl salt. Mandlerne skal ligge i lagen 20 minutter. Vandet hældes fra og 2 spsk. fint salt drysses over mandlerne. Derefter hældes ca. 1/3 dl rapsolie over. Olie og mandler blandes godt. Mandlerne drysses ud på et stykke bagepapir, som ligger på en bagerist og de bages med varmluft ved 100 grader i ca. 2 timer. Tilsidst røges mandlerne i røgeovn i 10-30 minutter afhængig af ønsket røgsmag.

 

Danish Outdoor er specialister inden for røgeovne også kaldet rygeovne. Se vores udvalg af rygeovne her.

Røget helt

Røget helt er en sjælden spise, men det er en stor fornøjelse at sætte tænderne i en røget helt. Vi er indimellem heldige at få fingre i nogle helt fra Ringkøbing fjord, og dem varmrøger vi nogenlunde, som vi varmrøger ørreder. Se vores opskrift herunder.

roeget-helt-

 

Sådan gør du
Tørsaltning i 6 timer og udvanding i 10 minutter. Tørring i flueskab i 3 timer og i røgeovn i 10 minutter ved 80 grader og derefter 60-90 minutter ved 50-60 grader.

 

Se også vores opskrift på varmrøgede rejer og røgede blåmuslinger.

 
Vi har et stort udvalg i røgeovne, røgsmuld og tilbehør. Mange kalder røgeovne for rygeovne. Det er det samme. Se vores udvalg af røgeovne her.

Røgede blåmuslinger

Blåmuslinger har de karakteristiske sort-blå-violette glatte ovale skaller. Den er udbredt i de danske farvande og findes både i saltvand og brakvand. Blåmuslingerne kan blive giftige, hvis de har levet af giftige furealger eller forurenet vand. Det er en god idé at spise muslinger fra kontrollerede havbrug. 

 

roegede-muslinger-


Sådan gør du
Blåmuslingerne vaskes under koldt vand med en grydesvamp. Er de åbne eller maste bør de kasseres! Derefter lægges de på en rist i røgeovnen ved ca. 90 grader i 10 minutter og derefter i ca. 20 minutter ved ca. 60 grader. 

Vi har også gode erfaringer med at dampe muslinger først i en gryde og bagefter give dem ca. 20 minutter i røgeovnen ved 60 grader.

Se også vores opskrift på varmrøgede rejer, hvor du kan få opskriften på en dejlig dip til dine røgede blåmuslinger.Har du brug for en ny røgeovn/rygeovn? Så se vores udvalg af røgeovne her.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Modtag tilbud, nyheder tips & tricks direkte til din mail