Rengøring

Noget om rengøring

Fremstilling af god vin samt godt øl starter med omhyggelig og grundig rengøring med det formål at fjerne snavs og urenheder - både det synlige og usynlige. Rengøring kan opdeles i to typer rengøring - almindelig grundig rengøring og efterfølgende desinficering. Ved almindelig rengøring fjerner vi det synlige snavs og skidt. Partikler, snavs, fedt, protein og aflejringer kan beskytte bakterier og mikroorganismer, så desinfektion hæmmes eller helt ophæves. Derfor er det vigtigt at gøre omhyggeligt rent inden desinficering. Efterfølgende udfører vi desinficering af alt udstyr der kommer i berøring med vores vin eller øl. Desinficering dræber eller fjerner det usynlige snavs dvs. bakterier og mikroorganismer, som kan være kilde til infektion af øl og vin. Nedenfor gennemgås almindelig rengøring og desinficering i detaljen.

Rengøring er en opgave, der udføres ved hjælp af følgende fire værktøjer: kemiske rengøringsmidler, fysisk indsats, temperatur og tid.

Kemiske rengøringsmidler

Med kemiske rengøringsmidler kommer vi til bunds i at fjerne urenheder, partikler og mikroorganismer fra udstyr og remedier. Og det er de skrappe kemiske midler, der tages i anvendelse. De stærke basiske midler starter vi med, de fjerner og opløser indtørrede aflejringer af rester fra vores fremstilling af vin og øl. Det meste snavs fjernes med de basiske rengøringsmidler, det kan være kausisk soda, lud og lignende. Det er virkelig skrappe midler med en pH-værdi på over 12, så husk handsker, personlige værnemidler og skyl grundig efter med rent og koldt vand. Herefter anvendes syrebaserede rengøringsmidler, der ligger i den modsatte ende af pH-skalaen. De sidste rester af urenheder som de basiske midler ikke fjernede, bliver nu fjernet af de syrebaserede midler. Denne kombination af base og syre er effektivt og afsluttes med afskylning med rent koldt vand.

Der kan dog stadig være bakterier og mikroorganismer tilbage, som endnu ikke er helt fjernet. For at få dem fjernet desinficerer vi, hvilket ikke må forvexles med sterilisering. Ved desinficering fjerner vi de mikroorganismer, som vi ikke vil have i vores hjemmebryggeri. Ved sterilisering fjerner vi alle mikroorganismer i hjemmebryggeriet, det er en absolut proces, der stiller langt større krav til rengøringsindsatsen.

Desinficering

Desinficering udføres ved hjælp af følgende midler: 

 • syre, med en lav pH-værdi kan anvendes ved desinficering, men der er risikofaktorer, man skal være særlig opmærksom på. Fx. bland ikke syre med andre rengøringsmidler og især ikke med klor, da der kan udvikles giftgas.
 • baser, lud og soda er effektive baser, der dræber bakterier og andre mikroorganismer. Vær dog opmærksom på risiko for sprøjt og stænk, det anbefales at bruge personlige værnemidler.
 • sprit er et opløsningsmiddel, der dræber bakterier og fjerner mikroorganismer, det anvendes også i laboratorier samt i sygehusverden. Det forhandles exempelvis under navnet ethanol 70%.
 • oxiderende midler, er kemikalier, der er i stand til at optage elektroner fra et andet stof og egner sig derfor godt som oxidationsmiddel. Det er bakteriedræbende og anvendes som blegemiddel og til desinfektion. Exempelvis brintoverilte og klor.
 • iodophor, også kaldet dyrlægejod er et desinfektionsmiddel, som desværre ikke er lovligt at forhandle i Danmark i dag, men var tidligere et populært desinfektionsmiddel blandt hjemmebryggere.

Det var noget om kemien, der anvendes, når bryggeri og udstyr skal gøres rent. Men rengøringsindsatsen afhænger også af den fysiske indsats. Der skal gøres grundig rent i alle kroge og hjørner. Og der skal bruges børste, klud og spand. Dit brygrum skal være rent. Og alt der kommer i kontakt med din vin eller dit øl, skal gøres omhyggeligt rent. Hvornår har du sidst skilt din taphane på gryden eller i gærtanken ad og omhyggeligt rengjort alle taphanens dele? Også slanger, pumper og kølere har kroge og hjørner, hvor skidtet kan sidde i fred og ro og inficere din vin eller dit øl. Måske du skulle overveje at udskifte din gamle slange, du bruger som hævert.

Temperatur og tid

Temperatur har også indflydelse på rengøringsresultatet. Brug varmt vand til almindelig grundig rengøring. Har du brugt nogle af de kemiske rengøringsmidler, bør du efterskylle med koldt vand. Du kan også anvende kogende vand til desinficering. Husk det er vigtigt med nogle minutters kontakttid, så det kogende/meget varme vand dræber alle de mikroorganismer og bakterier, vi ikke vil have.

Tid er også en faktor i grundig rengøring. Rengøringsmidlerne skal være i kontakt med de overflader, vi vil gøre rene, i et bestemt tidsrum for at de virker efter hensigten. I særdeleshed ved desinficering er der typisk angivet kontakttider for flere af de forskellige desinficeringsmidler, som bør overholdes for at få midlerne til at virke.

Det var lidt om rengøring, nedenfor præsenteres de rengøringsmidler, vi forhandler hos Danish Outdoor.


Noget om rengøringsmidlerne vi forhandler hos Danish Outdoor

Omhyggelig rengøring omfatter altid et basisk rengøringsmiddel, efterfulgt af et syrebasseret rengøringsmiddel og til sidst en omhyggelig afskylning med koldt vand. Omhyggeligt rengjort udstyr holder længere, fungerer korrekt og har ingen afsmag fra tidligere bryg. Derfor er det vigtigt med effektive rengøringsmidler, som kan anvendes i fødevareproduktion. Nedenfor har vi oplistet de rengøringsmidler, vi forhandler sammen med en kort beskrivelse af deres anvendelse.

Chemipro Wash (basisk rengøringsmiddel, erstatter PBW)
Effektivt rengøringsmiddel, som også klarer proteinbelægninger på udstyr m.v. Chemipro Wash er et produkt i chemipro-serien. Et multifunktionelt rengøringsmiddel til brug i fødevare- og drikkevareindustrien, det er et koncentreret basisk (pH: 11 - 12) rengøringsmiddel og anvendes bredt i den kommercielle bryggeriindustri. Effektivt ved alle temperaturer.

 • effektiv ved alle temperaturer
 • sikkert at bruge på alle typer plast og bløde metaller
 • genererer 4-5% ilt
 • høj hårdt vandtolerance
 • fjerner proteinjord og pletter, indkapslet stivelse og fedtsyrer
 • dosering til generel rengøring: 7-14 g / liter
 • dosering til intensiv rengøring: 21 g / liter
 • Anvend 7 til 14 gram pr. liter varmt vand, skrub rent eller stil i blød i 30 minutter, herefter skylles grundigt med Chemipro CIP eller SAN.
 • Kan anvendes på alt dit brygudstyr.
 • Egner sig ikke til teflonoverflader.

 

Chemipro Caustic (oxideringsmiddel)
Kraftig rengøringsmiddel til snavset udstyr indeholder aktivt chlor. Fjerner næsten al snavs. Anvendes ikke på kobber eller jern, anvendes i begrænset omfang på rustfrit stål.


Saniclean (syrebasseret rengøringsmiddel)
Et lavt skummende, syreanionisk middel, anvendes til efterskylning til brug i drikkevare- og fødevareindustrien. Den afsluttende skylning med Saniclean (syre) supplerer PBW. Udfør altid afskylning med koldt vand inden brygning. Efterlader tanke og udstyr uplettede og fjerner mineralopbygning. Påvirkes ikke af organiske partikler. Må ikke anvendes på bløde metaller


Chemipro Oxi (oxideringsmiddel)
Anvendes uden efterskylning, multifunktionelt rengøringsmiddel til alle lette rengøringer. Tilgængelig i en praktisk flaske med børnesikret hætte. Oxidering minimerer kontakttiden og garanterer hygiejnisk rengøring


Chemipro San (syrebasseret rengøringsmiddel)

Et kraftigt skummende, syrebaseret rengringsmiddel beregnet til slutbehandling af udstyr i drikkevare- og fødevareindustrien.

 • Fjerner snavs og urenheder fra tanke og udstyr
 • Påvirkes ikke af organisk forurening
 • Kræver kun en kontakttid på 60 sek.
 • Ikke egnet til bløde metaller eller i CIP-systemer
 • Dosering: 15 - 25 ml til 10 liter vand
 • Indhold: 100 ml eller 1000 ml

Før anvendelse fjernes grove partikler og snavs ved at skylle eller skrabe skidtet væk. Anvend eventuelt i blødsætning. Derefter vaskes eller skylles genstande grundigt med et godt rengøringsmiddel efterfulgt af gennemskylning. Lav en opløsning af 15 - 25 ml Chemipro San pr. 10 liter vand. Tilfør opløsningen på overfladen med en klud, mop, svamp, spray eller ved nedsænkning af emnet i opløsningen. Overfladen skal være i kontakt med opløsningen i mindst 1 minut. Skyl med vand af samme temperatur.

Luk emballagen tæt efter brug og opbevar det på et godt ventileret sted. Hold altid beholderne oprejst for at forhindre lækage. Opbevar Chemipro San utilgængeligt for børn.

BLAND IKKE CHEMIPRO SAN med klorholdige rengøringsmidler, da der udvikles giftig klorgas.


Chemipro Acid (syrebasseret rengøringsmiddel)
Rengøringsmiddel til alle lette rengøringer i en enkelt behandling. Efterfølgende skylning med rent vand anbefales egnet til alt udstyr undtagen kobber og stål. Også egnet til skylning af vaskbare filterpatroner


Vi har også forskelligt udstyr til at gøre dine flasker og bryg-udstyr rent med. Se mere på siden : Rengøringsudstyr

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Modtag tilbud, nyheder tips & tricks direkte til din mail