Malt

Malt er korn, der har fået lov til at spire kortvarigt for derefter at blive tørret, inden den lille spire er begyndt at gro. Malt bliver brugt til ølbrygning, whisky og i nogle typer brød. Malt er råstoffet til dit øl. Det bedste korn, som landmanden har dyrket, leverer han til malteriet.

Malt kan opdeles i to hovedgrupper, basismalt og specialmalt. Basismalt er tørret ved en lav temperatur og har et højt indhold af forgærbar sukker og udgør hovedparten af den malt, ølbryggeren skal bruge. Specialmalt er tørret ved en højere temperatur eller i længere tid. Det medfører, at der kun i meget begrænset omfang dannes forgærbar sukker. Til gengæld dannes der mange spændende smags- og farveegenskaber. Specialmalt omfatter en lang række malttyper, lige fra den milde karamel til den mørke og kraftfulde black malt.

Læs mere om fremstilling af malt og malttyper under produktvisningen.

malt1_s

Pris pr. 100 gram

Pris: DKK 1,80
malt1_s

Hel sæk

Pris: DKK 320,00
malt1_s

Pris pr. 100 gram

Pris: DKK 1,80
malt2

hel sæk

Pris: DKK 320,00
Aroma - EBC 100

Pris pr. 100 gram

Pris: DKK 1,80
Aroma malt 25 kg - EBC 100

hel sæk

Pris: DKK 320,00
Biscuit - EBC 50

Pris pr. 100 gram

Pris: DKK 1,80
Black malt - EBC 1300-1500

Pris pr. 100 gram

Pris: DKK 1,80
Black malt 25 kg - EBC 1300-1500

hel sæk

Pris: DKK 320,00
Byg flager - EBC 3-7

Pris pr. 100 gram

Pris: DKK 1,80
Byg flager 25 kg - EBC 3-7

hel sæk

Pris: DKK 320,00
Cara Blond - EBC 20

Pris pr. 100 gram

Pris: DKK 1,80
Cara Blond 25 kg - EBC 20

hel sæk

Pris: DKK 320,00
Cara Crystal - EBC 150

Pris pr. 100 gram

Pris: DKK 1,80
Cara Crystal 25 kg - EBC 150

hel sæk

Pris: DKK 320,00
Cara Gold - EBC 120

Pris pr. 100 gram

Pris: DKK 1,80
Cara Gold 25 kg - EBC 120

hel sæk

Pris: DKK 320,00
Cara Ruby - EBC 50

Pris pr. 100 gram

Pris: DKK 1,80
Cara Ruby 25 kg sæk - EBC 50

hel sæk

Pris: DKK 320,00
Chokolade malt - EBC 900

Pris pr. 100 gram

Pris: DKK 1,80
Chokolade malt 25 kg - EBC 900

hel sæk

Pris: DKK 320,00
Hvede malt - EBC 3,5-5

Pris pr. 100 gram

Pris: DKK 1,80
Hvede malt 25 kg - EBC 3,5-5

hel sæk

Pris: DKK 320,00
Maris Otter - EBC 5,5-8

Pris pr. 100 gram

Pris: DKK 1,80
Maris Otter 25 kg sæk - EBC 5,5-8

Hel sæk

Pris: DKK 320,00
Melanoidin - EBC 80

Pris pr. 100 gram

Pris: DKK 1,80
Melanoidin malt 25 kg - EBC 80

hel sæk

Pris: DKK 320,00
Munich - EBC 25

Pris pr. 100 gram

Pris: DKK 1,30
Munich Malt 25 kg sæk - EBC 25

Hel sæk

Pris: DKK 250,00
malt2

pris pr. 100 gram

Pris: DKK 1,30
malt2

Hel sæk

Pris: DKK 250,00
Pilsner malt - EBC 2,5-3,5

Pris pr. 100 gram

Pris: DKK 1,30
Refsvindinge havre

Pris pr. 100 gram

Pris: DKK 1,80
Refsvindinge havre 25 kg

Hel sæk

Pris: DKK 320,00
Refsvindinge pilsner

Pris pr. 100 gram

Pris: DKK 1,80
Refsvindinge pilsner 25 kg

Hel sæk

Pris: DKK 320,00
Refsvindinge røgmalt

Pris pr. 100 gram

Pris: DKK 1,80
Refsvindinge røgmalt 25 kg

Hel sæk

Pris: DKK 320,00
Ristet byg - EBC 1200-1400

Pris pr. 100 gram

Pris: DKK 1,80
Ristet byg 25 kg - EBC 1200-1400

hel sæk

Pris: DKK 320,00
Rug - EBC 19

Pris pr. 100 gram

Pris: DKK 1,80
Rug 25 kg - EBC 19

hel sæk

Pris: DKK 320,00
Special B - EBC 300

Pris pr. 100 gram

Pris: DKK 1,80
Special B 25 kg - EBC 300

hel sæk

Pris: DKK 320,00
malt2

Pris pr. 100 gram

Pris: DKK 1,80
malt2

Hel sæk

Pris: DKK 320,00
Vienna malt - EBC 5-7

Pris pr. 100 gram

Pris: DKK 1,30
Vienna malt 25 kg sæk - EBC 5-7

Hel sæk

Pris: DKK 250,00

Maltbyg, hvede, rug og havre bruges til maltning
Når man skal fremstille malt, bruger man typisk byg eller det man kalder maltbyg. Byg kan nemlig deles op i foderbyg og maltbyg. Byg kan ikke males til mel og bruges primært til ølbrygning og foder. Det er naturligvis maltbyg, der bruges til ølbrygning. De største korn bliver sorteret fra til basismalt, og de små korn bruges til specialmalt. Man kan også bruge hvede, rug og havre.


FREMSTILLING AF MALT - MALTNINGSPROCESSEN

Malt bliver fremstillet på et malteri. Maltningen er opdelt i tre processer, støbning, spiring og tørring.

Støbning
Den starter ved, at man kommer det tørre korn i vand. Det tørre korn skal suge vand for at begynde at spire. Vandindholdet skal op på omkring 40%.

Spiring
Efter nogle få døgn i vand begynder kornet at spire og kommer herefter over i spirekasser eller på et gulv. Det er vigtigt, at der er en passende temperatur og luftfugtighed i rummet. Under spiringen bliver kornet vendt med jævne mellemrum, for at kornet ikke vokser sammen via spirerne. Der bliver også tilført luft, så kornet ikke begynder at rådne. Efter en meget kontrolleret spiring på fem til syv dage er der dannet de enzymer, som man skal bruge til ølbrygningen. Kornet bliver nu kaldt for grønmalt.

Det er meget vigtigt for maltkvaliteten, at spiringsprocessen bliver stoppet på det rigtige tidspunkt. Det skal ske, når enzymindholdet er højest. Enzymerne i malten er essentielle for den senere ølbrygning, da de sikrer, at kernens indhold af uopløselig stivelse bliver omdannet til maltose (opløseligt sukker eller maltsukker) under mæskningen. Senere i processen omdanner gæren maltosen til alkohol.

Er der ikke nok enzymer i malten, vil malten være uegnet til ølbrygning, medmindre der bliver tilsat enzymer.

Tørring af grønmalten
Grønmalten er ikke klar til ølbrygningen, den skal først viderebearbejdes. Spiringen bliver afbrudt ved at man sætter en tørringsproces i gang. Grønmalten bliver tørret ved forskellige temperaturer for at opnå forskellige malttyper. Det tager omkring et døgns tid.

Lys malt er blevet tørret ved lave temperaturer. Mørk malt har været igennem en varm tørring, nærmest en ristning. Malt, der er tørret ved høj varme, har mere farve og smag. Efter tørringsprocessen fjerner man de tørre spirer fra grønmalten. Herefter har man en malt, der kan bruges til at brygge øl.

Den færdige malt indeholder 2-6% vand og er lagerfast. Det betyder, at den kan holde sig i flere år, hvis den opbevares tørt og ikke for varmt.


MALTTYPER

Basismalt
Der findes mange forskellige malttyper. Kendte malttyper inden for basismalt er fx Pilsner, Vienna, Pale Ale og Münchener. Basismalt er lys malt. Det er tørret ved lav temperatur og har et højt indhold af enzymer. Basismalten udgør ofte 75-90% af den samlede maltmængde. Man kan godt brygge øl udelukkende på en basismalt fx pilsnermalt.

  • Pilsner malt (3 EBC) er blevet tørret ved en lav temperatur, og er den typiske malttype til fremstilling af pilsnere. Det er svært at se forskel på pilsner malt og umaltet byg.
  • Vienna malt (7 EBC) eller Wienermalt er blevet tørret ved lidt højere temperatur end pilsnermalten.
  • Pale ale malt (7 EBC) har gennemgået en længere tørring end pilsnermalten og bruges til Ale, Porter og Stouts.
  • Munich malt (20 EBC) er blevet tørret ved samme temperatur som Viennamalten, men i længere tid end Viennamalten, hvilket giver den mere farve. Den bruges til mørkere øltyper fx Brown Ale.


Specialmalt
Inden for specialmalt bruger man ofte karamelmalt (der er mange slags, og de starter med cara fx cara blond) og chokolade malt, der bliver tørret ved høje temperaturer. Andre kendte specialmalttyper er melanoidin malt, black malt, røgmalt og amber malt.

Specialmalt kan af gode grunde godt opfattes som et krydderi. Specialmalt har et højt sukkerindhold. De fleste øl får tilsat en passende mængde specialmalt for at sikre en god smag og farve. Specialmalt giver øllen karakter.


TIPS

Når du brygger øl, kan du bruge flere slags malt

De mange forskellige malttyper åbner op for uanede mængder af variationsmuligheder i forhold til farve og smag. Du kan vælge kun at bruge basismalt, når du brygger din øl, men de fleste vil nok mene, at du derved får en lidt kedelig øl. De fleste ølbryggere tilsætter derfor en specialmalt for at give øllen en mere spændende smag og en flot farve.

Det vigtigste råd er, at du ikke bruger for meget specialmalt. Bruger du for store mængder specialmalt, kan du risikere at ødelægge din øl smagsmæssigt. En god tommelfingerregel er, at specialmalten kun må udgøre omkring 10-25% af den samlede mængde malt.


Tjek øllets farve via EBC farveskalaen

Farveintensiteten på øl er interessant og måles via forskellige skalaer fx SRM (Standard Reference Method), der bruges ved internationale konkurrencer eller EBC (European Brewing Convention). De tager begge udgangspunkt i spektroskopi (måling og studie af spektre).

På bryggerierne tjekker man altid øllets farve. Der er en meget lille tolerance fra bryg til bryg af samme øltype. Som bryg selv-ølbrygger kan det også være sjovt at beskrive sine forskellige øls farve.

Kort beskrevet ligger de meget blege til ravfarvede øl fra 0-18 EBC. Fra 18-36 EBC ligger de mørke ravfarvede til mørke kobberfarvede øl (lys brun). Herefter kommer de brune, mørkebrune og meget mørkebrune øl, der ligger på skalaen fra 36-69 EBC. Øl, der ligger over 70 EBC, er sorte øl.

Listen nedenfor er en oversigt over malt fra de forskellige malterier. Her i Danish Outdoor forhandler vi hovedsaglig malt fra Castle Malting, har du en opskrift, hvor der anvendes malt fra et andet malteri, så slå op i listen og find de malttyper, der kan erstatte malttypperne i opskriften. <listen er på vej>

 

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Modtag tilbud, nyheder tips & tricks direkte til din mail