1005BreadBakerOpen1305CastIronPaniniOpen 

 

 

Ved korrekt forbehandling, rengøring og vedligehold kan støbejern til bålbrug blive ved med at holde og bliver faktisk bare bedre og bedre med årene.

Når bål-jernet tages i brug første gang
Støbejernsprodukterne er dyppet i beskyttende paraffin for at overflade-beskytte jernet indtil det skal bruges første gang. Paraffin er det samme som den ostevoks, der sidder omkring en skæreost og er altså ikke giftig, men det kan give en grim smag, hvis det ikke fjernes. Du kan fjerne det enten ved at bruge skoldhed varmt vand og en børste eller ved simpelthen at lægge båljernets dele over bålet og varme det igennem indtil det ikke ryger mere. Så er der ikke mere paraffin tilbage. Det varme jern smøres godt ind i madolie og er så klar til brug. Brug rigelig med olie de første par gange.

 


Brug af båljern

Båljernet skal helst være varmt og der skal madolie på, så dej eller anden mad ikke sætter sig fast. Du skal også helst undgå alt for høj varme, dvs. husk at vende det ca. hvert minut hvis du lægger det ned i gløderne og løft det nogen gange op fra gløderne for at sænke temperaturen lidt. Ved vafler skal vaflen bages nogle minutter, inden du åbner jernet for at kigge første gang – ellers kan vaflen skille ad.

 


Rengøring og opbevaring

Det er bedst helt at undgå sæbe til rengøring af båljern – hvis der er noget som er brændt fast, så læg det lidt i blød og brug en børste til at løsne det med.

Hvis det stadig sidder fast kan du evt. bruge en træspartel, eller lignende til at skrabe det løs med. Før du lægger dine båljern for opbevaring på et tørt sted skal du igen putte lidt olie på. Hvis olien bliver lidt klistret under længere tids opbevaring, vil det blive mere flydende næste gang du varmer båljernet op.

God fornøjelse med dine Rome båljern.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Modtag tilbud, nyheder tips & tricks direkte til din mail